top of page

Noviisista digimestariksi


Alku oli kankeaa, kuinkas muutenkaan. Maaliskuun 18. päivä Suomessa astui voimaan poikkeuslaki kokoontumisrajoituksineen. Saman päivänä aloitin klo 12 Kristuspäivän rukoushetket Zoom-videoneuvotteluohjelmalla. Ajattelin, että nyt tarvitaan rukousta ja tapoja kohdata toisia. Päädyin rukoilemaan vaivautuneesti mustien ruutujen katsoessa vastaan. Onko tuolla ylipäätään ketään, ihmettelin, ja pakotin itseni jatkamaan.


Nopeasti kuitenkin minä opin ja osallistujat oppivat. Jo viikossa moni osasi ja uskalsi laittaa kameransa päälle sekä aktivoida mikkinsä osallistuakseen rukoukseen aktiivisesti ainakin pienissä ryhmissä. Minä opin kertaamaan ohjeet tekniikan käyttöön, tarjoamaan mahdollisuuden tervehtiä muita ja mahdollistamaan sekä vuorovaikutuksen pienryhmissä että osallistumisen hiljaa ja näkymättömänä. Molemmille oli tarvetta avoimessa 10–20 hengen kokoontumisessa.


Tässä kokoamani omiin ja muiden kokemuksiin perustuvat periaatteet, joiden avulla kehityt noviisista digimestariksi! Sillä seurakuntalaiset ovat jo verkossa, eikä sitä ulottuvuutta pidä unohtaa jälleenkokoontumisten ilonkaan keskellä.


1. Opi muilta. Vieraile toisten tuottamassa etätilaisuudessa: striimissä, webinaarissa, videotapaamisessa. Analysoi sen jälkeen, mikä toimi ja mitä haluat itse tehdä toisin.



2. Aloita. Nyt on otollinen hetki kokeilla ja tehdä virheitä. Kukaan ei vielä osaa digiseurakuntaa, joten kömpelyyden saa anteeksi.



3. Käytä muiden lahjoja. Seurakunta ei ole työntekijä vaan jäsentensä yhteisö. Älä tee yksin. Yhdessä syntyy parempaa! 



4. Muistakaa missio: seurakunta on opetuslasten tekemistä, ei itsearvoisesti ison yleisön keräämistä varten. 



5. Huomioikaa osallistuja. Mistä hän löytää yhteisöönne, miten hänet toivotetaan tervetulleeksi, miten hän pääsee ääneen ja osallistumaan aktiivisesti?



6. Jatkakaa oppimista. Jokaisen tilaisuuden jälkeen pohtikaa: mikä meni hyvin, mikä huonosti, mitä opimme ja mitä teemme toisin ensi kerralla. 



7. Käyttäkää eri sosiaalisia tiloja. Yhteisö tarvitsee verkossakin julkisia tiloja, sosiaalisia tiloja sekä pienryhmiä. Luo siltoja tilasta toiseen yhteisösi sisällä.


8. Hyödynnä digimaailman vahvuudet – älä tyydy vain siirtämään kirkkoa striimiin. Esimerkiksi chat-vuorovaikutus, videosisällöt, nopeatempoisuus, riippumattomuus paikasta. (Lue lisää: Heidi Campbellin kirja seurakuntien strategioista siiryä verkkoon koronakriisin aikana) 


129 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page