Kuuntelin kirkolliskokouksen perjantaiaamun (6.8.) keskustelua, jossa käsiteltiin Tulevaisuusvaliokunnan ehdotuksia nelivuotiskertomuksen herättämiin haasteisiin. Nelivuotiskertomushan noin vuosi sitten oli vakava herätys siihen, että kirkko on lopullisesti kadottamassa kontaktinsa nuorempiin ikäluokkiin. Nyt valiokunnan ehdotuksissa on innostava sävy. Paperissa ei enää vain voivotella tilanteen vaikeutta vaan tehdään tukku käytännöllisiä toimenpide-ehdotuksia asioiden parantamiseksi. Mahtavaa!
Erityisesti minua ilahduttavat konkreettiset ideat millenniaalien ja z-sukupolven tavoittamiseksi. Olen oikeastaan koko pappisurani toiminut nuorten aikuisten parissa, joten näiden ikäluokkein tavoittamishaasteet ovat varsin tuttuja. Kokemukseni pohjalta uskallankin sanoa, että esitetyt toimet ovat oikeansuuntaisia ja realistisia. Valiokunta on tehnyt hyvää työtä!
Hengen uudistus haluaa olla mukana näissä hankkeissa, ja nyt tässä jälleen kerran tarjoutuu auttamaan toimenpiteiden toteuttamisessa. Varsinkin ehdotus yhteisöllisyyden kehittämisestä istuu meille kuin nenä päähän. Johtamassamme Spirit-verkostossa on saatavilla oikeastaan kaikki se kokemuspääoma ja osaaminen, mitä Suomen kirkosta löytyy. Käytännössä nimittäin lähes kaikki kirkon yhteisövetäjät ovat aktiivisesti mukana verkostossamme. Olemme myös jo vuosia kehittäneet erilaisia valmennustyökaluja ja koulutuksia juuri tälle sektorille. Viime keväänä teimmekin kirkkohallituksen asianosaiselle työryhmälle ja myös toiminnallisen osaston johtajalle käytännöllisen suunnitelman siitä, miten millenniaalien sukupolvelle suunnattu yhteisöllisyys kannattaisi rakentaa. Toivottavasti pääsemme sen kanssa käytännön toimiin! Tai voimme jotenkin muuten auttaa kirkkoa ja seurakuntia. Yksi mahdollinen tapa olla prosessissa mukana ovat alkusyksyyn suunnitellut Kirkon rakentajien foorumit Mikkelissä, Tampereella ja Helsingissä (www.hengenuudistus.fi/krf). Niissä voimme pohtia yhdessä, millaista tämän ajan yhteisöllisyys voisi olla ja miten se liittyy kirkon teologiseen olemukseen. Kaikki merkittävät uudistuksethan on viisasta aloittaa pohtimalla teologisesti sitä, mitä ollaan tekemässä. Ilman teologista ymmärrystä toiminta voi olla poukkoilevaa. Mutta tietenkään pelkällä teologiallakaan ei päästä maaliin. Lopuksi vielä tekee mieli hehkuttaa kirkolliskokouksen perjantain keskustelua. Momentum on selvästi kääntynyt yhteisöllisyyden ja erityisesti messuyhteisöjen kehittämisen suuntaan. Yhteisöt ovat kirkon tulevaisuus, ja olen iloinen, että kirkkoamme johtavan synodin keskuudessa tämä on nyt aidosti ymmärretty. Aikoinaan kun aloitin pappina yhteisöjä lähinnä vastustettiin, sitten niitä alettiin sietää ja nyt näytämme nopeasti lähestyvän hetkeä, jolloin niitä aletaan tukea aktiivisesti. Siinä työssä Hengen uudistus haluaa ehdottomasti olla mukana!
Comments